blog

9 adımda web sitesi

HTML5 Bootstrap by agugi.com

İnternetteki varlığınızı artırmak ve daha fazla müşteriye ulaşmak mı istiyorsunuz? Bunu kendi web siteniz ile yapmaktan daha iyi bir yolu yoktur.

Harika haber şu ki, bir web sitesi oluşturma süreci yıllar içinde çok daha basit hale geldi. Birazdan göreceğiniz gibi, herhangi bir kodlama becerisi olmadan veya bir geliştirici/yazılımcı olmadan kendiniz web sitenizi oluşturabilirsiniz. Ancak bu her zaman mümkün olmayabilir.

Bu yazıda amacımız sıfırdan bir web sitesini araç olmadan yapmayı anlatmak değil. Web sitesi oluşturucuları ile ilgili bilgi vermek. Sıfırdan web sitesi yapabilmek için, html, php, java, css dışında ayrıca grafik tasarım biliyor olmanız gerekmektedir. Çok detaylı ve karmaşık bir konu olduğu için burada detaya girilmemiştir. Başka bir yazımızda html, css, java, php, dot.net, grafik tasarım hakkında bilgi vermeyi iple çekiyoruz.

Bu 9 adımlık süreci takip ederek web sitenizi hayata gerçekleştirebilirsiniz. Hazırsanız detaylara geçelim.

1- Web siteniz için bir hedef belirleyin ve tüm gereksinimlerinizi listeleyin

HTML5 Bootstrap by agugi.com

Sıfırdan bir web sitesi oluşturmak istiyorsanız, hangi amaca hizmet etmek istediğinize ve/veya neyi hedeflediğinize karar vermekle başlamak birinci adım olmaldıır. Başka bir deyişle, web sitesi size tam olarak ne için gerekli?

Ürün veya hizmet satmayı mı planlıyorsunuz? Belki amacınız portföyünüzü göstermektir ya da web sitenizi yalnızca marka bilinci oluşturma amacıyla da kullanmak istiyor olabilirsiniz.

Yukarıdaki sorunun yanıtı aşağıdakileri belirlemenize yardımcı olacaktır:

  • Ne tür sayfalar yayınlamak istersiniz (portföy sayfası, fiyatlandırma sayfası, hakkımızda sayfası)
  • Öne çıkarmak isteyeceğiniz içerik türleri (fotoğraf galerisi, makaleler, videolar)
  • İstediğiniz teknik özellikler (bir e-posta pazarlama platformu veya canlı sohbet çözümü ile entegrasyon gibi)

Bu adımdan %100 emin değilseniz, bu makalenin size büyük bir sorusu var: Neden bir web sitesine ihtiyacınız var? Bir web sitesine ihtiyacınız olduğunu zaten biliyorsanız, ancak bunu neye dayandıracağınızdan emin değilseniz, bu fikirler işinize yarayabilir. Bu konuda anlaştığımıza göre, örneğin pazarınızı ve rakiplerinizi araştırmak bir sonraki adıma geçmek mantıklı oalbilir.

2. Pazarınızı ve rakiplerinizi araştırın

Hedefinizi ve ilk fikirlerinizi göz önünde bulundurarak, hedef kitlenizi ve rakiplerinizi araştırma zamanı. Öğrenmek istediğin şey şu:

  • Potansiyel müşterilerinizin ne tür bilgilerle ilgilendiğini
  • Rakipleriniz müşterilere ulaşmak için ne tür içerikler yayınlıyor?

Bunu yapmanın en iyi yolu (biraz zaman alacak olsa da) rakiplerinizin sayfalarını, sosyal medya gruplarını/hesaplarını, Soru-Cevap sitelerini ve forumları gözden geçirmek ve ele alınan konular, sorulan sorular ve içerik türleri gibi ilgili tüm bilgileri not etmektir.

Bu tür bir araştırmanın nelere yol açabileceği konusunda size bir fikir vermek için kişisel bir antrenör olduğunuzu hayal edin. Diğer kişisel antrenörlerin web sitelerine göz atarak, hepsinin sitelerinde şu tür sayfalara ve içeriklere sahip olduğunu fark ettiniz:

  • Hizmetlerini ve fiyatlarını görebileceğiniz bir "hizmetler" sayfası
  • Antrenörlerin ve geçmişlerinin anlatıldığı bir "hakkında" sayfası
  • Müşterilerin/Ziyaretçilerin deneyimlerini ve önerilerini içeren bir sayfa
  • Eğitim ipuçları ve hikayeler içeren bir blog sayfası
  • İndirilebilir bir diyet planı sunan bir abonelik kayıt formunun olduğu sayfa
  • YouTube ve Instagram gibi hesaplara giden sosyal medya bağlantıları

Bunun da ötesinde, sosyal medya gruplarında hedef kitlenizin sık sık belirli yerlerde çalışan kişisel antrenörler hakkında sorular sorduğunu fark ettiniz. Bu nedenle, hizmet verdiğiniz tüm spor salonlarını listeleyen fazladan bir sayfa eklemeye de karar verdiniz.

Araştırmanızı bitirdikten sonra, web sitenize mutlaka eklemeniz gereken her şeyi not edin ve bir sonraki adıma geçin.

3. Görsel olarak size neyin çekici geldiğini araştırın

HTML5 Bootstrap by agugi.com

Şimdi, sizin ve hedef kitlenizin, görsel olarak çekici bulabileceği bazı web sitelerinin, tasarım düzenlerini araştırmanın zamanı geldi.

Önceki adımda olduğu gibi, rakiplerinizi araştırarak, işe başlayabilirsiniz. Nelere dikkat etmişler, hangi tasarımlar daha dikkat çekici, rakiplerinizin ve diğer web sitelerinin şablanlarını/temalarını inceleyebilirsiniz. Başlangıç olarak themeforest ya da templatemonster sitelerini inceleyebilirsiniz. Ücretsiz temalardan, eklentilere, premium temalardan wordpress temalara kadar bir çok temayı ve eklentiyi bulabilirsiniz.

Bu adımda önemli olan, web sitenizin amacını ve sayfanın hizmet etmesi gereken hedef kitleyi hatırlamaktır. Bu iki faktör, web sitenizin yönüne ve düzenine karar vermenize yardımcı olmalıdır (örneğin, çok sayfalı bir web sitesi veya tek sayfalı bir web sitesi oluşturuyor olabilirsiniz).

Küçük ya da orta ölçekli bir yerel işletme işletiyorsanız, küresel şirketlerin web sitelerine bakarak çok fazla zaman harcamanızı önermiyoruz. Bu tür şirketlerin yalnızca sizinkinden farklı hedefleri olmakla kalmaz, aynı zamanda muhtemelen daha büyük bir bütçeye ve sayfayı onlar için oluşturan bir tasarımcı ve geliştirici ekibine de sahip olurlar.

Pekala, şimdi biraz daha teknik adıma geçelim – web sitesini nasıl oluşturabileceğinize bir göz atalım.

4. Web sitesi oluşturucunuzu seçin

HTML5 Bootstrap by agugi.com

Bir soruyu yanıtlayarak başlayalım – bir web sitesi yapmak için gerçekten bir web sitesi oluşturucuya ihtiyacınız var mı?

Kısaca yanıt vermemiz gerekirse hayır.

Kodlama becerileriniz varsa, yalnızca bir kod düzenleyici ve HTML, CSS ve Bootstrap gibi JS kitaplıklarını kullanarak sıfırdan bir web sitesi oluşturabilirsiniz. Ancak, bu yaklaşım çok zaman, beceri ve deneyim gerektirir.

Size bir web sitesi yapması için bir web geliştirici/tasarımcı ile çalışabilirsiniz. Büyük olasılıkla, böyle bir geliştirici, daha önce hazırladıkları temalardan birini özelleştirecek ve Wordpress veya başka bir popüler içerik yönetim sistemini (CMS) kullanarak web sitesini sizin için kuracaktır.

Bu, özellikle bir blog istiyorsanız popüler bir yaklaşımdır, ancak ideal değildir. En önemli dezavantajı, Wordpress'in sürekli güncellemeye ihtiyaç duyması ve gösterge tablosunun sezgisel veya esnek olmamasıdır. Ayrıca, temanın sunduklarının ötesine geçen herhangi bir görsel değişiklik yapmak istiyorsanız, geliştiricinizden yardım istemeniz gerekir.

Üçüncü yaklaşım - en uygun maliyetli ve sizinki gibi küçük ya da orta ölçekli işletmelere tüm esnekliği sağlayan - sürükle ve bırak web sitesi oluşturucuları kullanmaktır. Ücretsiz, hazır şablonlar, sezgisel kullanıcı arayüzleri (UI'ler) ile birlikte gelirler ve herhangi bir HTML veya CSS bilmenizi gerektirmezler. Ayrıca, web sitenizin herhangi bir gecikme olmadan çalışır durumda olması için bunları güncellemeniz gerekmez.

GetResponse Free Website Builder gibi bazı siteler, web sitenizi oluşturma sürecini ve çevrimiçi varlığınızı aşağıdaki yollarla daha da geliştirmenize yardımcı olur:

  • İş hedeflerinize ve ihtiyaçlarınıza uygun mükemmel web sitesini oluşturmak için yapay zekayı kullanma
  • Sayfalarınızda kullanabileceğiniz binlerce ücretsiz yüksek çözünürlüklü görsele erişmenizi sağlar
  • E-posta pazarlama kampanyaları yürütmek, canlı sohbetler aracılığıyla hedef kitlenizle bağlantı kurmak, Facebook veya Google üzerinden ücretli reklamlar yayınlamak için web sitenizi pazarlama çözümleriyle otomatik olarak entegre eder
  • Ücretsiz SSL ile sayfalarınızı otomatik olarak mobil uyumlu ve güvenli hale getirir
  • Size ücretsiz web barındırma hizmeti vererek ve kendi etki alanınızı doğrudan kontrol panelinin içinde kaydetmenize izin verir

En iyi web sitesi oluşturucuyu seçmek için önceki adımlarda araştırmanızın sonuçlarına başvurmalısınız. Web sitenizde olmasını istediğiniz sayfa, içerik, yetenek ve görsel düzen türlerini daralttıysanız, en popüler web sitesi oluşturucularına göz atmalı ve hangisinin sizin için uygun olduğuna karar vermelisiniz.

Bunun da ötesinde, favori web sitesi oluşturucunuzu seçerken aşağıdaki kriterleri dikkate alabilirsiniz:

  • Web sitesi oluşturucunun belirli sınırlamaları varmı veya örneğin sınırsız bant genişliği sunuyor mu?
  • Web sitesi oluşturucu, arama motoru optimizasyonu (SEO) hizmeti sunuyor mu ya da altyapısı bunun için uygun/yeterli mi?
  • Web sitesi oluşturucu bir içerik yönetim sistemi (CMS) ile birlikte mi çalışıyor eğer durum buysa karmaşık mı?
  • Google Analytics gibi diğer temel araçları entegre etmek kolay mı?
  • Gerçek bir sürükle ve bırak oluşturucu mu? HTML veya CSS gibi ek beceriler gerektiriyor mu?

5. Web sitenize barındırma (hosting) hizmeti verecek firmayı seçin

Sıfırdan bir web sitesi oluştururken, sayfalarınızın nerede barındırılacağını da seçmeniz gerekeir – bu firma/sağlayıcı, web sitenizi oluşturan tüm dosyaların depolanacağı yerdir.

Doğru web barındırma (hosting) sağlayıcısını seçmek aşağıdaki nedenlerden dolayı önemlidir:

  • Arama motorlarında üst sıralarda yer almanın anahtarı olan web sitenizin hızını ve performansını etkileyebilir.
  • Firma/kişisel web sitenizin güvenli olduğundan ve olası tehditlere karşı dayanıklı olduğundan emin olmanıza yardımcı olabilir.
  • Öngörülemeyen durumlarda kaybolmaması için dosyalarınızı ve tüm web sitesini yedeklemenize yardımcı olabilir.
  • Bunun da ötesinde, farklı web barındırıcıları, müşteri desteği veya web sitesi ayarlarınızda (DNS ayarları gibi) değişiklik yapma esnekliği açısından çeşitli hizmetleri sağlar.

Başka bir deyişle, web barındırma sağlayıcısı, web sitenizin ne kadar etkili olduğunu ve küçük/orta ölçekli işletmenizin başkaları tarafından nasıl görüleceğini büyük ölçüde etkileyebilir.

6. Alan adınızı (domain) seçin

HTML5 Bootstrap by agugi.com

İşletmeniz için bir alan adı seçmenin zamanı geldi. Başka bir deyişle, hedef kitlenizin web sitenizi bulmak için tarayıcılarına yazması gereken URL adresi.

Şimdi, kendi özel alan adınızı kaydettiyseniz, URL şu şekilde çok daha basit ve daha akılda kalıcı olacaktır:

  • firmaadi.com
  • sirketinizinadi.com
  • firmanizinadi.com.tr
  • sirketinizinadi.net
  • kurumadi.org
  • okuladi.edu.tr

Fark etmiş olabileceğiniz gibi, özel bir alan adı kaydederken hangi uzantıyı kullanmak istediğinizi seçebilirsiniz (örneğin .com). Buna üst düzey etki web alanı (TLD=top level domain) denir.

Bunlar arasındaki fark, yalnızca belirli bir alan adının ne kadar akılda kalıcı olduğu değildir. Anahtar şeyler, pazarlama kampanyalarınızın itibarı ve potansiyel etkinliğidir.

Bir işletme sahibi olarak, web sitenizin ve alan adınızın daha yüksek bir itibara sahip olmasını istersiniz. Etki alanı ne kadar güçlü olursa, google, yahoo ya da bing gibi arama motorlarından web sitesi trafiğini yönlendirmeniz o kadar kolay olur.

Şimdi, bazı insanların alan adı (domain) itibarını nasıl oluşturduğu başka bir hikaye (örneğin alıntılar, bağlantı (link) oluşturma), ancak önemli olan kısım şu ki, ücretsiz bir web alanı kullanıyorsanız, aynı alan adını kullanan herkes tarafından oluşturulduğu ve paylaşıldığı anlamına gelir. Örneğinn wordpress.com. Başlangıç ve bloggerlar için iyi olsa da, bu bir firma için ideal bir senaryo değil.

7. İçeriğinizi ekleyin ve temanızı/şablonunuzu özelleştirin

HTML5 Bootstrap by agugi.com

Artık tüm kurulum işlerini yaptığınıza göre, parçaları bir araya getirme zamanı.

Web sitesi oluşturucunuzda GetResponse'deki gibi üç seçeneğiniz olmalıdır:

  • Hazır bir şablon/tema seçin ve beğeninize göre özelleştirin
  • Web sitesi hedefiniz ve sektörünüz gibi sağladığınız bilgilere dayalı olarak bir web sitesi oluşturmak için bir AI aracı kullanın
  • Tüm web sitesini sıfırdan oluşturun (boş bir tema/şablon kullanarak)

İlk kez bir web sitesi kuruyorsanız, ilk iki seçenekten birine gitmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Daha hızlı başlamanıza yardımcı olacak ve sürükle/bırak düzenleyici, web tasarımını ve sayfaları beğeninize göre ayarlamak için ihtiyacınız olan tüm esnekliği sağlayacaktır.

Seçtiğiniz web sitesi oluşturucunuzda şunları yapabilmeniz gerekir:

  • Yeni sayfalar ekleyebilmeli ve görmek istemediklerinizi kaldırabilmelisiniz
  • Kendi içeriğinizi ekleyebilmelisiniz (metin, düğmeler, görseller, bağlantılar, videolar vb.)
  • İletişim ve abonelik formları ekleyebilmelisiniz
  • Sosyal medya simgeleri ve sosyal medya hesaplarınızın bağlantılarını verebilmelisiniz.
  • Gezinme ile ilgili olarak kategorileri ve menüyü özelleştirebilmelisiniz.
  • Web sitesini ve bireysel sayfa ayarlarını yönetebilmelisiniz (başlık, açıklama, site simgesi)
  • Google Analytics veya Facebook Pixel gibi harici araçları entegre edebilmelisiniz
  • Bir ürün ya da hizmet satmayı düşünüyorsanız altyapısı buna uygun olmalı. (ödeme modülleri, kargo takip, alışveriş sepeti, vb.)

Hepsinin ötesinde, mevcut web sitenizi hızlı bir şekilde taşımanıza ve şirket logonuza dayalı renk paletleri oluşturmanıza yardımcı olacak ek araçlara da erişim sağlayabiliyor olmanız gerekir.

Temel olarak ihtiyacınız olan sayfalar yaptığınız iş ya da verdiğiniz hizmetle doğru orantılıdır. Kaç adet sayfanızın olacağı, bu sayfalarda hangi içeriklerin olacağı sizin beliryebileceğiniz bir aşamadır. Ancak hangi hizmeti veriyor olurlarsa olsunlar bütün web sitelerinin (büyük/küçük) olmazsa olmaz sayfaları vardır. Bu sayfalara, yani kendi sayfalarınıza karar verirken bu temel sayfaları da gözönünde bulundurmayı ihmal etmeyin.

➤ ana sayfa:

Her web sitesinin davetkar, çekici bir ana sayfaya ihtiyacı vardır. Çoğu durumda, web sitenizin ziyaretçilerinin göreceği ilk sayfadır, bu nedenle iyi bir ilk izlenim bırakmalı ve kitlenizin web sitesi içerisinde kalmasını sağlamalısınız. Ana sayfanızın iyi tasarlanmış, anlaşılır ve kolay gezinme içerdiğinden emin olun. Çünkü amacınız sitenizi ziyaret edenleri web sitenizdeki ilgili sayfalara yönlendirmesini sağlamak.

➤ hakkımızda:

Bir web sitesi oluştururken hakkımızda sayfasını eklemeyi unutmamalısınız. Burası hikayenizi paylaşabileceğiniz ve hedef kitlenize sizin ve işinizin neyle ilgili olduğunu anlatabileceğiniz yerdir. bu sayfada fikrinizi, değerlerinizi ve misyonunuzu anlatabilirsiniz. İyi yapılırsa, bu sayfaya gelen insanlar web sitenizle etkileşime girmeye ve amacınıza nasıl yardımcı olabileceklerini aramaya devam edecek.

➤ iletişim sayfası:

İletişim sayfası, her işletme web sitesi için gereklidir. Bu sayfa aracılığıyla, yalnızca sizinle iletişim kurmanın bir yolunu sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda güvenilirlik de oluşturuyorsunuz. Bazı insanlar, şirketinizin kayıtlı olduğu yeri kontrol etmek isteyebilir, hatta sizden ürün ya da hizmet almaya karar vermeden önce firmanızdan birileri ile konuşmak, yazışmak isteyebilir. Bu nedenle, web sitenizin güven oluşturmasını ve sizi ulaşılabilir olduğunuzu sağlamak için iletişim sayfası olmazsa olmazlardandır.

➤ ürün/hizmet sayfası:

Çevrimiçi ürün veya hizmet satıyorsanız, bir ürün/hizmet sayfanız mutlaka olmalıdır. Bu sayede, ürünlerinizi ya da hizmetlerinizi, kitleniz için benzersiz ve faydalı kılan her şeyle birlikte öne çıkarabilecek, tanıtımını yapabileceksiniz. Bu sayfa(lar) ayrıca kullanıcıların ürünlerinizi doğrudan satın almasına veya onları sipariş verebilecekleri başka bir çevrimiçi mağazayaa yönlendirmesine olanak sağlamalıdır.

➤ blog sayfası:

İster bir e-ticaret web siteniz olsun, ister profesyonel hizmet sağlıyor olun, web sitenizde bir blog olmasının bir çok faydası olacaktır. Bloglar, şu anda okuduğunuza çok benzer, hedef kitlenizi eğitmenize, uzmanlığınızı göstermenize ve gelecekte içeriğinizi göndermeye devam edebileceğiniz bir e-posta abonesi listesi oluşturmanıza yardımcı olabilir. Bütün bunların dışında arama motarları bloglara bayılırlar ve içeriğiniz ne kadar özgün olursa, internet kullanıcıları o kadar çabuk ve kolay sizi bulabilirler.

➤ 404 - sayfa bulunamıyor hata sayfası:

404 sayfası, kullanıcının aradığı içeriği bulunamadığında gördüğü sayfadır. Genellikle bir kullanıcı bağlantıya tıkladığında geçici veya kalıcı olarak kaldırılmış bir sayfaya yönlendiren bir reklam olduğunda görünür. Bu sayfanın ticari bir getirisi yoktur ancak, birçok şirket 404 sayfasını hem eğlenceli olacak hem de web sitesinin içeriğinin geri kalanına kolay gezinme sağlayacak şekilde tasarlamayı tercih ediyor.

➤ sık sorulan sorular - sss sayfası:

Sık Sorulan Sorular (SSS) sayfası, hedef kitleniz tarafından sorulan genel soruları yanıtlamanıza yardımcı olabilir. Bunlar, fiyatlandırmanızla, hizmet şartlarınızla veya yalnızca teklifinizi açıklamanızla ilgili olsun - SSS'ler hedef kitlenizi bilgilendirmenize ve eğitmenize yardımcı olabilir. Sizinle iş yapmayı seçmeden önce potansiyel müşterilerinizin şüphelerini giderebilir.

➤ yorumlar ve değerlendirmeler:

Her büyüklükteki şirket, web sitelerinde yorum ve değerlendirmelere yer verir. Hizmetlerinizi zaten kullanmış veya ürünlerinizi satın almış mutlu müşterileriniz varsa bunu vurgulayın ve sağlayacağı sosyal etkileşimden yararlanın. Web sitesi dönüşümlerinizi artıracak ve işletmenizi daha güvenilir hale getirecektir.

8. Gerekli tüm araçları entegre edin

Bir web sitesi oluşturduğunuzda, büyük olasılıkla onu diğer harici araçlar ve platformlarla entegre etmek isteyeceksiniz.

Örneğin, sitenizi Google Analytics ile entegre ederek, web sitenizi ziyaret eden kişiler hakkında, en çok hangi sayfaları ziyaret ettikleri, bu sayfalarda ortalama ne kadar kaldıkları ve demografik özellikleri gibi birçok şeyi öğrenebilirsiniz.

Web sitenizi bir e-posta pazarlama platformuna bağladığınızı varsayalım. Bu durumda, doğrudan sayfalarınızdan haber bülteni aboneleri toplayabilir, gerçek zamanlı olarak otomatik e-posta kampanyaları gönderebilir ve hatta belirli bir işlemi tamamlamayan (örneğin, alışveriş sepetlerini terk edenler) kullanıcıları yeniden hedefleyebilirsiniz.

9. Önizleme ve yayınlama

Web sitenizi yayınlamadan önce, her şeyin iyi göründüğünü, tüm içeriğinizi doldurduğunuzu, iletişim ve kayıt formlarınızın doğru çalıştığını iki kez kontrol etmekte fayda var.

Yukarıdaki kontrolleri yaptıktan sonra ve web siteniz uygun olduğunda, devam edin ve yayınlayın. Tebrikler, web siteniz yayında!

Artık yeni oluşturduğunuz web sitenizin bağlantısını arkadaşlarınızla ve ailenizle paylaşarak fikirlerini almaya başlayabilirsiniz. Sayfanızı baştan sona test etmelerini, üzerinde oynamalarını ve farklı cihazlarda nasıl göründüğünü görmelerini isteyip geri dönüşleri değerlendirebilirsiniz.

1156 890

geri dön ya da anasayfa

iletişime geç!

"başarının sırrı, sıradan bir şeyi alışılmadık derecede iyi yapmaktır." çekinmeyin bize yazın

iletişim