blog

google analytics

HTML5 Bootstrap by agugi.com

Google Analytics, arama motoru optimizasyonu (SEO) ve pazarlama amaçları için istatistikler ve temel analitik araçlar sağlayan bir web analizi hizmetidir. Hizmet, Google Marketing Platform'un bir parçasıdır ve Google hesabı olan herkes tarafından ücretsiz olarak kullanılabilir.

Google Analytics, web sitesi performansını izlemek ve ziyaretçi bilgilerini toplamak için kullanılır. Kuruluşların kullanıcı trafiğinin en önemli kaynaklarını belirlemesine, pazarlama etkinliklerinin ve kampanyalarının başarısını ölçmesine, hedef tamamlamalarını (satın almalar, alışveriş sepetlerine ürün ekleme, iletişim sayfası ziyareti gibi) izlemesine, kullanıcı etkileşimindeki kalıpları ve eğilimleri keşfetmesine ve demografik bilgiler gibi diğer ziyaretçi bilgilerini elde etmesine yardımcı olur. Küçük ve orta ölçekli web siteleri, pazarlama kampanyalarını iyileştirmek, web sitesi trafiğini artırmak ve ziyaretçileri daha iyi elde tutmak için kullanılabilecek çeşitli ziyaretçi davranışını elde etmek ve analiz etmek için genellikle Google Analytics'i kullanır.

Google Analytics nasıl çalışır?

Google Analytics, sayfa etiketlerini kullanarak her web sitesi ziyaretçisinden kullanıcı verilerini alır. Her sayfanın koduna bir JavaScript sayfa etiketi eklenir. Bu etiket, her ziyaretçinin web tarayıcısında çalışır, verileri toplar ve Google'ın veri toplama sunucularından birine gönderir. Google Analytics daha sonra kullanıcı sayısı, hemen çıkma oranları, ortalama oturum süreleri, kanala göre oturumlar, sayfa görüntülemeleri, hedef tamamlamaları ve daha fazlası gibi verileri izlemek ve görselleştirmek için özelleştirilebilir raporlar oluşturur.

Google Analytics, kullanıcıların, ziyaretçilerin web siteleriyle nasıl etkileşim kurduğuna ilişkin eğilimleri ve kalıpları belirlemesine yardımcı olabilecek özellikler içerir. Özellikler, veri toplama, analiz etme, izleme, görselleştirme, raporlama ve diğer uygulamalarla entegrasyon sağlar. Bu özellikler şunları içerir:

  • zaman içinde verilerdeki değişiklikleri gösteren gösterge tabloları, puan kartları ve hareket çizelgeleri dahil veri görselleştirme ve izleme araçları;
  • veri filtreleme, manipülasyon ve huni analizi;
  • veri toplama uygulama programı arayüzleri (API'ler);
  • tahmine dayalı analitik, istihbarat ve anormallik tespiti;
  • dönüşümler gibi alt kümelerin analizi için segmentasyon;
  • reklam, satın alma, izleyici davranışı ve dönüşüm için özel raporlar;
  • e-posta tabanlı paylaşım ve iletişim;
  • Google Ads, Google Data Studio, Salesforce Marketing Cloud, Google AdSense, Google Optimize 360, Google Search Ads 360, Google Display & Video 360, Google Ad Manager ve Google Search Console dahil olmak üzere diğer ürünlerle entegrasyon.

Google Analytics kontrol panelinde, kullanıcılar birden çok web sitesi için profil kaydedebilir ve varsayılan kategoriler için ayrıntıları görebilir veya her site için görüntülenecek özel metrikler seçebilir. İzleme için mevcut kategoriler, içeriğe genel bakış, anahtar kelimeler, yönlendiren siteler, ziyaretçilere genel bakış, harita yerleşimi ve trafik kaynaklarına genel bakışı içerir.

Arayüz, Google Analytics sitesinde görüntülenebilir ve diğer sitelere yerleştirmek için bir widget veya eklenti aracılığıyla kullanılabilir. Özelleştirilmiş Google Analytics gösterge tabloları, bağımsız satıcılardan da temin edilebilir.

Önemli metrikler

Metrik, nicel bir ölçüm standardıdır. Google Analytics, kullanıcıların web sitelerinin nasıl performans gösterdiğini ölçmek için en az 200 farklı ölçümü izlemesini sağlar. Bazı metrikler belirli işletmeler için diğerlerinden daha öneli olsa da, aşağıda en popüler metriklerden bazılarını inceleyebilirsiniz:

  • Web sitesine ilk kez ya da birden fazla gelen ziyaretçilerin ölçümü.
  • Çıkma Oranı. Yalnızca tek bir sayfayı görüntüleyen ziyaretçilerin yüzdesidir. Bu ziyaretçiler, Google Analytics sunucusuna yalnızca tek bir istekte bulunduğunu gösterir.
  • Oturum. 30 dakikalık etkin pencerede gerçekleşen ziyaretçi etkileşimleri.
  • Ortalama ziyaret süresi. Her ziyaretçinin sitede ortalama ne kadar kaldığı.
  • Yeni oturumların yüzdesi. İlk kez siteyi ziyaret edenlerin yüzdesi.
  • Oturum başına sayfa sayısı. Her oturum başına ortalama sayfa görüntüleme sayısı.
  • Hedef tamamlamalar. Ziyaretçilerin belirtilen, istenen bir eylemi tamamlama sayısı. Bu aynı zamanda dönüşüm olarak da bilinir.
  • Sayfa görüntünmesi. Görüntülenen toplam sayfa sayısı.

Google Analytics'in belirgin avantajları ve sınırlamaları vardır. Artıları genellikle platformun güçlü, özgür ve kullanıcı dostu olmasıyla ilgilidir. Google Analytics ayrıca aşağıdaki avantajları sağlar:

artılar

Hizmet ücretsiz, kullanımı kolay ve yeni başlayanlar için kullanıcı dostudur.

Google Analytics, çeşitli metrikler ve özelleştirilebilir boyutlar sunar. Bu platform kullanılarak birçok farklı türde yararlı bilgi elde edilebilir.

Google Analytics ayrıca veri görselleştirme, izleme, raporlama, tahmine dayalı analiz vb. gibi birçok başka araç içerir.

Google Analytics, geçmişte veri doğruluğunu etkileyebilecek aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı eksikliklere sahiptir:

eksiler

Genel veri doğruluğu, Google Analytics çerezlerini, belirli tarayıcı uzantılarını, reklam filtreleme programlarını ve gizlilik ağlarını engelleyen kullanıcılar tarafından tehlikeye atılabilir.

Raporlar, sunucu yükünü azaltmak için 500.000 rastgele oturum örneklenerek oluşturulur. Ayrıca bu raporlarda sadece ziyaret sayısı için hata payı verilmektedir. Bu nedenle, küçük veri segmentleri çok büyük hata payları içerebilir.

Google Analytics 4 (güncelleme: ekim, 2020)

Google Analytics 4 veya GA4, bu hizmetin en son sürümüdür ve Ekim 2020'de yayınlanmıştır. GA4, Google Analytics'in önceki sürümlerinin bir bakıma elden geçirilmiş halidir. Tamamen yeni bir kullanıcı arayüzü sunar ve daha doğru veri için üçüncü parti tanımlama bilgilerine güvenmekten vazgeçip yapay zeka ile öğrenme tekniğini kullanımına geçirmiştir. Bu da verilerin daha hızlı ve görece doğru işlenmesine neden olur

Google Analytics 4'teki yeni özellikler şunları içerir:

  • makine öğrenimi ve yapay zeka (AI) araçları;
  • Google Ads ile daha kapsamlı entegrasyon;
  • yaşam döngüsü verileri etrafında tasarlanmış müşteri odaklı raporlama;
  • daha az gecikmeyle veri sağlayabilen ek kodsuz izleme özellikleri;
  • Mevzuata uygunluk ve veri yönetimi için gelişmiş veri kontrol özellikleri.

Umarız bilgiler faydalı olmuştur. Yakın bir tarihte google analytics 4 ile ilgili düşüncelerimizi sizlerle paylaşmayı planlıyoruz.

100 49

geri dön ya da anasayfa

iletişime geç!

"başarı mutluluğun anahtarı değildir. mutluluk başarının anahtarıdır. yaptığınız işi severseniz başarılı olursunuz." çekinmeyin bize yazın

iletişim