blog

cms - içerik yönetim sistemi nedir?

HTML5 Bootstrap by agugi.com

İçerik yönetim sistemi (CMS), web içeriğini yönetmek için kullanılan ve birden fazla katılımcının içeriği oluşturmasına, düzenlemesine ve yayınlamasına izin veren bir uygulama/yazılımdır. Bir CMS'deki içerik, veritabanında depolanır ve bir dizi şablona dayalı olarak bir sunum katmanında görüntülenir.

Aşağıdakiler, bir CMS'nin temel işlevleridir:

  • İçerik oluşturma, kullanıcıların içeriği kolayca oluşturmasına ve biçimlendirmesine olanak tanır
  • İçerik depolama, içeriği tek bir yerde tutarlı bir şekilde saklar
  • İş akışları, yazarlar, editörler ve yöneticiler gibi rollere dayalı olarak içeriği yönetmek için izinler ve sorumluluklar atar
  • İçeriği düzenler ve yayınlar

İçerik yönetim sisteminin faydaları

Bir içerik yönetim sisteminin en önemli avantajı, doğası gereği kullanıcılar açısından harika bir işbirlikçi olmasıdır. Birden fazla kullanıcı oturum açabilir ve yayınlanacak içeriğe katkıda bulunabilir, planlayabilir veya yönetebilir. Arayüzü genellikle tarayıcı tabanlı olduğundan, yani internet olan her yerden erişilebildiğinden, bir çok sayıda kullanıcı tarafından aynı anda herhangi bir yerden erişim sağlanabilir.

İkinci büyük avantajı, programlama dillerini bilmeyen teknik bilgisi olmayan kişilerin kendi web içeriklerini kolayca oluşturmalarına ve yönetmelerine izin vermesidir. Tipik bir içerik yönetim platformunun sürükle ve bırak düzenleyicileri, kullanıcıların herhangi bir HTML veya CSS (programlama dilleri) bilmelerine gerek kalmadan metin girmelerine ve görsel yüklemelerine olanak tanır.

Bir şirket web sayfalarını yayınlamak için bir CMS kullanıldığında, web sitesinde değişiklik yapmak için yazılımcı ya da aracı firma beklemesine gerek kalmaz. Yeni web sayfalarını yayınlamayı daha hızlı ve kolay hale getirir.

Kullanabileceğiniz örnek içerik yönetim sistemlerinden bazıları

  • ubs cms (kendi geliştirdiğimiz içerik yönetim sistemimiz)
  • drupal
  • joomla
  • magento
  • squarespace
  • wix
  • wordpress

Bir içerik yönetim sisteminden beklentiniz ne olmalı ve nelere dikkat etmeniz gerekir:

Bir içerik yönetim sistemi seçmeden önce, web sitenizin ve içeriğinizin nasıl nasıl kullanılacağını düşünerek başlamak iyi bir fikir olacaktır.

En önemlisi, çözmeye çalıştığınız iş sorunlarının yanı sıra sahip olabileceğiniz özel gereksinimlerin bir listesini yaparak başlamanız gerekecektir. Bu, en popüler veya en sevilen yerine, iş gereksinimlerinizi destekleyen doğru içerik yönetim sistemini seçmenize yardımcı olacaktır.

İçerik yönetim sistemleri, her biri kendi özellikleri ve faydaları olan farklı şekil ve boyutlarda öne çıkar. Bazıları ideal olarak blogcular için uygundur; diğerleri, kurumsal ya da online mağaza işlevselliği özelliklerine sahip e-ticaret sitelerine uyarlanabilir. Spesifikasyonlar şirketinizin ihtiyaçlarına ve kaynaklarına göre değişecektir.

Durumunuz için en iyi içerik yönetim sistemini seçerken göz önünde bulundurmanız gereken bazı sorular:

Bütçeniz nedir?

Harcayacak sonsuz kaynağınız varsa, içerik oluşturucuların ve editörlerin hayatlarını kolaylaştırmak için tasarlanmış özelliklere sahip çok karmaşık içerik yönetim sistemleri vardır. Ancak sınırlı bir bütçeyle seçenekleriniz daha sınırlı olacaktır. Web içerik yönetim sisteminizin barındırılmaya (hosting) ihtiyacı olacaktır, bu nedenle karar verirken web alanı (domain) ve web barındırma (hosting) maliyetlerini hesaba katmak iyi olacaktır. Sonuç olarak çok küçük bir bütçeniz dahi olsa web alan adı ve barındırma için yıllık bir ücret ödemeniz gerekecektir.

İçerik yönetim sisteminin hangi iş operasyonlarını desteklemesi gerekiyor?

Bir sonraki önemli konu, İçerik yönetim sisteminin hangi işlevleri desteklemesi gerektiğidir. Şirketinizin günde yüzlerce yeni video yayınlaması gerekiyor mu? Her gün binlerce üründe fiyatları değiştiriyor musunuz? Blog gönderileri için görseller barındırılıyor mu?

İçerik yönetim sisteminin hangi teknolojileri desteklemesi veya entegre olabilmesi gerekiyor?

Şirketiniz zaten bir CRM, ERP veya web analitiği programı kullanıyorsa, mevcut çevrimiçi pazarlama yazılımıyla entegrasyonları olan bir içerik yönetim sistemini düşünmeniz gerekir. Şirket içinde geliştiricileriniz varsa, iyi bir API ve dokümantosyanına ihtiyacınız olabilir. Kullanacağınız içerik yönetim sisteminin htiyacınız olan api ve dokümantosyonları olduğundan emin olun.

İçerik oluşturmak ve düzenlemek ne kadar kolay?

Şirket ne kadar büyük olursa, İçerik yönetim sisteminin son kullanıcısı onu uygulayan kişiden o kadar fazla uzaklaştırılır. İdeal olarak, sistemin yönetim paneli, editörlerin kodlamayı bilmeden dijital içeriği düzenlemesine olanak tanıyan WYSIWYG sürükle ve bırak düzenleyicisi gibi özelliklerle kullanıcı dostu ve sezgisel olacaktır.

Kaç farklı kullanıcı grubu olacak?

Karar verirken, düşünmeniz gereken şeylerden biri, gerekli olan çeşitli farklı yönetim izinleri ve düzeyleri olacaktır. Yöneticilerin zamanlanmış içeriği gözden geçirme rolü de dahil olmak üzere çeşitli kullanıcı rollerini göz önünde bulundurmanızda fayda var. Bu farklı kullanıcı türleri, içerik yönetim sisteminizdeki pdf'ler veya görseller gibi dosyalar için belge yönetimine ihtiyaç duyar. İyi bir dijital varlık yönetimi (DAM), harika dijital deneyimler yaratmanın anahtarıdır.

Web siteniz ve şirketiniz ne kadar büyük?

Web sitenizin veya şirketinizin boyutuna bağlı olarak farklı gereksinimleriniz olacaktır. Daha büyük kuruluşlar genellikle içerik yönetimi uygulamaları için daha katı gereksinimler talep eder ve hatta yalnızca kurumsal içerik yönetim sistemlerinde bulunan özellikleri isteyebilirler. Bununla birlikte, küçük işletmelerde, yazılım uygulamasını yöneten ekipler, genellikle daha küçük bir ekip olduğundan, kolay bir kullanıcı arabirimi ve bakımı kolay yazılımlar/uygulamalar seçmeye odaklanmalıdır.

Başarıyı nasıl ölçeceksiniz?

Blog veya e-ticaret sitesi gibi içerik yönetim sisteminizin hedefine bağlı olarak, dönüşümleri ölçmek için Google Analytics veya Mixpanel gibi bir web analizi platformunu kullanmayı kesinlikle düşünmelisiniz. Bir içerik yönetim sistemi, yazarların bir geliştiriciye/yazılımcıya ihtiyaç duymadan içeriğinizde anlık değişiklikler yapmasına olanak tanır. Bir A/B testi yaparak bu değişikliklerin web sitenizi nasıl etkilediğini ölçebilirsiniz. İyi bir içerik yönetim sistemi, bunu karmaşık entegrasyonlara gerek duymadan kolay bir şekilde yapmanızı sağlar.

İçerik yönetim sistemi SEO uyumlu/dostu mu?

İnsanların web sitenize nasıl ulaşacağını, sizi nasıl bulacağını bilmek önemlidir. Arama motorlarında (SEO) iyi listelenmek şirketiniz için önemliyse, başlık etiketleri, url'ler, görsellerdeki alt etiketler ve sağlam bir dahili bağlantı (link) yapısı gibi temel sayfa içi optimizasyon görevleri için otomasyona sahip bir içerik yönetim sistemi kullanmanızda fayda var. Genellikle içerik yönetim sistemi yazılımında bu gereksinimlerin yönetilmesine yardımcı olacak eklentiler bulunur. Arama motoru optimizasyonu uygulamak, genellikle web sitenizin sosyal medya gibi diğer platformlarda ve ziyaretçiler web sitenizin bağlantılarını paylaştığında görünmesine de yardımcı olur.

İçerik yönetim sistemi hangi teknoloji ile geliştirilmiş ve üzerine inşa edilmiştir?

Çoğu içerik yönetim sistemi özel şablonlar kullanır ve mevcut pazarlama sisteminizle entegre edilebilir. Bu entegrasyon için bir geliştirici/yazılımcı veya bu entegrasyonu yapabilecek bir firma ile çalışmanız gerekebilir. Ancak her geliştirici/yazılımcı ya da ajans deneyimi olmadığı, daha önce kullanmadığı ya da o yazılım dilini bilmediği için her içerik yönetim sistemi ile çalışamaz. Bu nedenle, geliştiricinizin/yazılımcınızın nasıl çalışacağını ve kullanmayı bildiği içerik yönetim sistemlerini kullanmak önemlidir. İçerik yönetim sistemleri için yaygın programlama dilleri php, .NET veya Java(script)'dir.

Geliştirici topluluğu ne kadar büyük?

Bazı içerik yönetim sistemler, özellikle wordpress ve drupal, çok büyük açık kaynak geliştirici topluluklarına sahiptir. Büyük bir topluluğun avantajı, karşılaştığınız bir çok teknik sorunu çözebilmeniz, ihtiyacınız olan bilgiyi hızlı ve çabuk bulabilmeniz anlamına gelir.

Daha önceki yazılarımızda wordpress gibi içerik yönetim sistemlerini ele almıştık. İlgili yazılarımızı okumanız sizin için faydalı olabilir.

Yukarıdaki soruları yanıtlamak, işletmeniz veya kuruluşunuz için doğru içerik yönetim sistemini seçmenizde yardımcı olabilir.

100 49

geri dön ya da anasayfa

iletişime geç!

"başarı, sadece hayatınızda başardıklarınızla ilgili değildir; başkalarına ne yapmaları için ilham verdiğinizle ilgilidir." çekinmeyin bize yazın

iletişim