blog

wordpress'e genel bakış

HTML5 Bootstrap Template by agugi.com

"Bir web sitesi oluşturmak isteyen çoğu insan Wordpress'i duymuştur. Aslında, muhtemelen WordPress'in ne olduğu hakkında bir fikriniz vardır, değil mi? Basitçe söylemek gerekirse, WordPress çok özelleştirilmiş bir web sitesi oluşturmak için özgürce kullanılabilecek bir web sitesi oluşturma aracıdır. ”

Wordpress, son sayımda 80 milyondan fazla web sitesi tarafından kullanılan son derece popüler bir web sitesi oluşturma aracıdır.

Wordpress, oldukça standart bir blog platformu (WordPress.com) olarak başladı, ancak hızlı bir şekilde, üyelik, forum, e-ticaret, iş web siteleri ve daha fazlası dahil olmak üzere aklınıza gelebilecek herhangi bir web sitesini oluşturmanıza izin veren gelişmiş bir web sitesi oluşturucuya (wordpress.org) dönüştü. .

WordPress'in esnekliği içeriğinizi, görsellerinizi, videolarınızı ve daha fazlasını işlevsel bir web sitesine dönüştürmenize olanak tanır.

wordpress.org vs wordpress.com

Kullanabileceğiniz iki Wordpress sürümü olduğunu bilmek önemlidir, tam olarak barındırılan ve kendi kendine barındırılan bir sürüm. Hangisini kullanmanız gerektiği konusunda kafanız karıştıysa, nasıl farklı olduklarını açıklamama izin verin:

wordoress.com ve wordpress.org arasındaki fark nedir?

wordpress.com – barındırma hizmetini (hosting) sizin için yöneten tam olarak verilerinizi barındıan sürümdür. Barındırma, hizmet sağlayıcının web sitenizin içeriğini çevrimiçi olarak depoladığı ve böylece insanların bir web sitesi URL adresi yazarak web sitenize erişebildiği bir hizmettir. İnsanların sizi tam olarak nerede ziyaret edeceklerini bilmeleri için bir daire kiralamak gibidir ve URL, sokak adınız ve daire numaranızdır. wordpress.com, aylık bir ücret karşılığında barındırma ihtiyaçlarınızı karşılar (wix, godaddy veya weebly gibi barındırma hizmeti (hosting) veren firmaların yaptığı gibi). Bu, sizi barındırma sağlayıcısı bulma ve bir web sitesi (domain) başlatmak için gereken tüm teknik konulardan kurtarır.

wordpress.org – tamamen kendi web siteniz adı altında (domain) kendi kiraladığınız sunucu altında çalışan sürümdür. wordpress.org, wordpress.com'un hiçbir kısıtlaması olmadan web siteniz üzerinde size en üst düzeyde kontrol ve esneklik sağlar. Bir WordPress web sitesine sahip olmanın, çalıştırmanın ve sürdürmenin tüm teknik yönleriyle ilgilenmeniz gerekecektir. Bir çok barındırma hizmeti (hosting) veren firma wordpress'i sizin için kuracaktır. Kurulumu dert etmeniz gerekmiyor.

Yine de her şeyde olduğu gibi, bir artısı ve bir eksisi var.

wordpress.org'a kıyasla wordpress.com'un dezavantajları şunlardır:

  1. Kullanabileceğiniz eklenti türleri konusunda kısıtlamalarınız vardır: Eklentiler, tıpkı uygulamaların akıllı telefonunuza daha fazla işlev eklemesi gibi, wordpress web sitenize daha fazla işlevsellik eklemek için kullanabileceğiniz modüllerdir. İstediğiniz kadar eklentiye göz atabilir, indirebilir ve yükleyebilirsiniz. Ancak, tüm eklentiler wordpress.com'da çalışmaz, bu nedenle bu, wordpress'in ana satış noktalarından biri olan web sitenizin esnekliğini gerçekten sınırlayabilir!
  2. Barındırma (hosting) üzerinde hiçbir kontrolünüz yok: Web sitenizin hızını ve güvenliğini daha iyi optimize etmek için seçebileceğiniz farklı türde barındırma ve barındırma sağlayıcıları vardır. Web siteniz büyüdükçe ve daha fazla ziyaretçi kazandıkça site hızınız ve güvenliğiniz giderek daha önemli hale gelecektir. Bunun üzerindeki kontrolü kaybetmek, uzun vadede web sitenize zarar gelmesine neden olabilir.

Bize göre en önemli konu wordpres avantajları ve dezavantajlarıdır.

Genel olarak Wordpress'in artıları ve eksileri nelerdir?

artılar

Son derece özelleştirilebilir tasarım, özellikler ve işlevler. Önceden hazırlanmış temaları ve tasarımları kullanabilmeniz ve özelleştirebilmeniz için Wordpress kodlarına tam erişim elde edersiniz. Ve çok sayıda Wordpress eklentisi ve tema seçeneği ile istediğiniz zaman web sitenize herhangi bir özellik veya işlevsellik ekleyebilirsiniz. Pratikte sınır yok!

İhtiyacınız olan web sitesini oluşturmak için üçüncü taraf araçları dahil edebilirsiniz. Bir forum, alışveriş aracı, üyelik erişim alanı – hemen hemen tüm gelişmiş özellikler – eklemek isterseniz, eklentiler veya kod parçacıkları aracılığıyla üçüncü taraflarca sağlanan araçları ve yazılımları yükleyerek yapabilirsiniz.

Web sitenizin büyümesine yardımcı olmak için barındırma (hosting) ihtiyaçlarınızın kontrolünü elinize alabilirsiniz. Wordpress kendi kendine barındırılır, bu nedenle kendi barındırma firmanızı seçmeniz ve ihtiyaçlarınıza en uygun olanı bulmanız gerekir.

Çevrimiçi olarak çok fazla bilgi var, böylece ihtiyacınız olan yardımı bulabilirsiniz. WordPress açık kaynaklı ve kullanımı ücretsiz olduğu için, büyük bir kullanıcı ve geliştirici topluluğunun bilgisinden yararlanabilirsiniz.

eksiler

Hostinginizi kurmak ve yönetmek için kesinlikle teknik bilgiye ihtiyacınız var. Wordpress kullanmak, kendi barındırma hizmetinizi yönetmek anlamına gelir. Çoğu yeni web sitesi sahibi, kurulumdan güvenliğe kadar kendi barındırma hizmetini yönetmenin karmaşıklığını maalesef bilmiyor ve çok kolaymış gibi anlatılıyor. "hmm web sitesi mi? o zaman wordpress kurun" son derece yanlış bir söylemdir. Bunu herkes söylüyor ama wordpress kullanımı, temalar, eklentiler göz önüne alındığında anlatıldığı kadar kolay ve basit değildir.

Wordpress ile ilgili sorunları yönetmek ve gidermek için kodlama bilgisine ihtiyacınız var. Wordpress açık kaynaklıdır, yani hiç kimse ona sahip değildir. Dolayısıyla, Wordpress web siteniz hakkında bir sorunuz varsa, müşteri hizmetleriyle iletişime geçip yardım alamazsınız. Yardım sağlaması için gönüllü wordpress topluluğuna güvenmeniz veya sorununuzu bir ücret karşılığında çözebilecek bir geliştirici bulmanız gerekecektir.

Web sitenizin tasarımını özelleştirmek için kodlama bilgisine ihtiyacınız var. Başlıktaki görselin konumunu değiştirmek istiyorsanız, kullandığınız temanın gerçek kodunu değiştirmeniz gerekecektir. Bu, ya HTML/CSS/PHP'yi nasıl kullanacağınızı ve düzenleyeceğinizi bilmeniz ya da bunu sizin için yapması için bir web sitesi geliştiricisi tutacak bütçeye sahip olmanız gerektiği anlamına gelir.

Wordpress "ne görüyorsan onu alırsın" tarzı bir web sitesi oluşturucu değildir. Wordpress ile ilgili olarak öğrenilmesi gerekenler sanıldığından çok daha fazladır.

Bize göre Wordpress'in en büyük eksisi kullanılan eklentilerdir. Özellikle ücretsiz eklentiler başınızı çok ağrıtabilir. Geliştirilmemiş, wordpress sürümüne günvellenmemiş eklentiler hata verebilir. Görsellerin görünmemesi, daha önce çalışan bazı fonksiyonların artık çalışmaması buna bir örnektir. Ücretli eklentiler bu anlamda biraz daha güvenilirdir. Ancak onlarda da dil problemleri ile karşılaşabilir ve her seferinde yeniden yabancı sözcükleri Türkçe'ye çevirmeniz gerekebilir.

Wordpress kurulumu kolay mı?

"Hayır, Wordpress en kullanıcı dostu web sitesi oluşturucu değildir - Wordpress'i kurmak, herhangi bir sürükle ve bırak web sitesi oluşturucusuna kıyasla daha zordur." Vaktiniz varsa ve çaba harcarsanız, evet, kendi başınıza bir Wordpress web sitesi kurabilirsiniz.

Tipik bir Wordpress web sitesinin kurulmasının da yarım saat ile birkaç gün arasında süreceğini unutmamalısınız. İhtiyacınız olan zaman, yaptığınız araştırma miktarına ve teknolojik açıdan ne kadar bilgili olduğunuza bağlıdır.Ama kurmak en kolay kısmı.

Wordpress'in maliyeti ne kadardır?

"Wordpress'i kullanmanız ücretsiz olabilir, ancak Wordpress web sitenizin maliyeti büyük ölçüde kullandığınız barındırma, tema, eklentiler, üçüncü taraf yazılımlar, çevrimiçi kurslar ve geliştiricilere bağlıdır!"

Bu nedenle, bir Wordpress web sitesinin ne kadara mal olduğunu tam olarak belirlemek oldukça zordur. Dikkatli olmazsanız, maliyetleriniz hızla artabilir. Size fikir vermesi açısından muhtemel bazı maliyetleri aşağıda paylaşıyoruz. Rakamları değişen ekonomik koşullar nedeniyle güncel kalabilmesi için Amerikan Doları bazında vermeyi uygun gördük.

en yaygın potansiyel maliyetler

➤ Wordpress web sitesi barındırma (hosting) maliyeti:
  • Paylaşımlı barındırma: 3–20 usd/ay
  • Kontrolün sizde olan sunucu ile barındırma: 20–100 usd/ay
➤ Wordpress tema maliyeti:
  • Tek seferlik maliyet: ücretsiz–5000 usd arası
  • Temel temalar: 15–20 usd
  • Premium temalar: 35–200 usd
  • Tema düzenleme: 300–1000 usd
  • Özel tasarım temalar: 4000–10000 usd
➤ Wordpress eklenti maliyetleri:
  • Tek seferlik ya da aylık maliyetler: 5–500 usd arası değişmektedir
  • Eklenti yazılım maliyeti: 100–500 usd/tek sefer
  • Eklenti güncelleme bakım: 5–50 usd/ay ya da yıl
➤ Wordpress teknik destek maliyetleri:
  • Tahmini yıllık maliyet: 500–1000 usd/yıl
  • Geliştirici/yazılımcı maliyeti: 50–150 usd/saat (yalnızca talep edildiğinde)

Umarız yukarıda verdiğimiz bilgiler wordpress ile ilgili düşüncelerinize biraz olsun yardımcı ve aydınlatıcı olmuştur. Wordpress ile ilgili bilgileri genel hatlarıyla iletmek istedik. Bu konuyla ilgili farklı ve detaylı makaleler yazmayı sürdüreceğiz.

120 49

geri dön ya da anasayfa

iletişime geç!

"her insanın içinde, bir kez serbest bırakıldığında herhangi bir vizyonu, hayali veya arzuyu gerçeğe dönüştürebilecek güçlü bir itici güç vardır." çekinmeyin bize yazın

iletişim